un dulce pentru zilele caniculare


reteta din Ioana

Ingrediente :

Blat pandispan :

- 2 oua ;
- 75 gr.zahar ;
- 75 gr.faina ;
- 30 gr.amidon ;
- 1 lingt.rasa praf de copt ;
- 2 lingt. cacao ;

Blaturi bezea :

- 4 albusuri ;
- 4 lingt. suc de lamaie ;
- 200 gr.zahar ;

Inghetata & Ornat :

- 750 gr.zmeura ;
- 200 gr. zahar pudra ;
- 1 lamaie ;
- 750 ml frisca rece ;
- 3 plic intaritor pentru frisca ;
- 4 ling.gem de zmeura ;
- frunze de lamaita ;

Mod de preparare :

Blatul de pandispan :

- se unge fundul unei forme de tort cu diametru de 26 cm ;
- se bat albusurile cu 2 linguri apa si zahar , se adauga galbenususrile , faina amestecata cu amidonul praful de copt si cacao , se amesteca prin rasturnare ;
- se aseaza in forma , se niveleaza si se pune la copt in cuptorul preincalzit 20 min.
- se scoate si se lasa sa se raceasca pe un gratar ;

Blaturi bezea :

- se deschide usa cuptorului pentru a se raci la 120 grade ;
- se tapeteaza cu hartie doua tavi si se deseneaza 2 discuri de 26 cm ;

- se bat albusurile cu sucul de lamaie si zaharul , pana cand obtinem o spuma tare si lucioasa ;

- se imparte bezeaua in doua , se repartizeaza in cercurile desenate , se niveleaza ;
- se pun la copt pentru 40 min.
- cand sunt gata se desprind cu grija de hartie si se lasa sa se raceasca ;

Inghetata :

- amestecam 400 gr.zmeura pasatasi strecurata cu 1/2 din cantitatea de zahar pudra , suc si coaja de lamaie rasa ;
- se bate frisca cu praful intaritor si restul de zahar , se inglobeaza pireul de zmeura si restul de zmeura intraga ;

Asamblarea :

- se aseaza blatul de pandispan pe un platou rezistent la inghet , se unge cu 2 linguri gem de zmeura (cu pensula) ;
- in jurul blatului se aseaza inelul formei ;
- pe blatul uns se toarna 1/2 din crema de zmeura, un blat de bezea uns cu restul de gem , restul de crema , al doilea blat de bezea ;
- se acopera si se da la congelator cca 8 ore , apoi se scoate inelul si se orneaza tortul cu zmeura si lamaita ;

Pofta buna !